Olen ehdolla kunta- ja aluevaaleissa keväällä 2025.

Haluan jatkaa työtäni niin Espoon kaupunginvaltuustossa kuin myös Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa. Näen, että molemmilla tahoilla samaan aikaan toimiminen auttaa hahmottaa kokonaisuutta monien palvelujen kehittämisessä: oppilashuollossa, työllisyyspalveluissa, järjestöjen tukemisen kokonaisuudessa sekä tilakysymyksissä. Lisäksi, molemmissa on kyse osin samoista asukkaista, joiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen olen valmis työskentelemään jatkossakin.

Vaaliteemani päivittyvät, mutta seuraavat asiat ovat edessä tulevalla valtuusto- ja aluevaltuustokaudella:

ILMASTO

Espoossa ensi vaalikausi on kriittinen sen suhteen saavutammeko tavoitteemme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Neuvottelin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana vihreän ryhmän kannoista kaupungin ilmastotyötä ohjaavaan tiekarttaan. Ensi kaudella tiekartan toimenpiteitä tulee vaatia toteutettavaksi ja seurata työn etenemistä.

YLEISKAAVA 2060

Seuraava valtuusto päättää myös uudesta yleiskaavasta, jonka luonnosta olen ollut neuvottelemassa vihreämpään ja kestävämpään suuntaan. Yleiskaavassa määritellään mm. Espoon keskuspuiston rajat, Tvijälpin saaren kohtalo, uusista raidelinjauksista sekä tulevaisuuden asumisesta. Kannatan eläviä kävelykeskustoja toreineen ja kivijalkakauppoineen. Mielestäni kaupunkia ei pidä rakentaa autojen vaan ihmisten ehdoilla. Olen istunut Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan pöydän ääressä eri rooleissa nyt 12 vuotta. Tunnen Espoon eri kaavojen vaiheet erittäin hyvin. Kaavoitus on pitkäjänteistä puuhaa ja siinä poliittinen muisti ja alueiden tuntemus on vahvuutta.

LUONTOKADON TORJUMINEN

Espoon valtuusto asetti kuluvalla kaudella strategiatavoitteekseen luonnon kokonaisheikentymättömyyden saavuttamisen vuoteen 2035 mennessä. Kaupungin kasvaessa on löydettävä keinot luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi ollaan valmistelemassa Luontoviisas Espoo -tiekarttaa, jota koskevat neuvottelut ehdittäneen käydä vielä tämän kauden aikana, mutta toimeenpano ja mahdolliset päivitykset jäävät tulevalle kaudelle. Luontotyö vaatii sinnikkyyttä. Toimin ensimmäisellä valtuustokaudellani 2013-2017 ympäristölautakunnan puheenjohtajana, joten Espoon luontotyöstä minulla on hyvä tietämys.

KÖYHYYDEN TORJUNTA

Maan hallitus tekee eriarvoistavaa ja köyhyyttä lisäävää politiikkaa. Se sotii arvojani vastaan. Haluan olla varmistamassa, että niin Espoossa kuin Länsi-Uudellamaallakin heikoimmista huolehditaan ja köyhyyttä torjutaan. Vihreiden aluevaltuustoryhmän puheenjohtajana olen ollut neuvottelemassa omaishoidon tukien pitämisestä hyvällä tasolla, vanhusten päivähoidon säilyttämisestä läsnäpalveluina sekä vammaisten ateria- ja ylläpitomaksujen pitämisestä maltillisella tasolla. Espoossa olen vastustanut joukkoliikenteen lipun hintojen korotuksia, neuvotellut Espoon Asuntojen asuntotavoitteiden pitämisestä riittävällä tasolla, vaatinut segregaation torjuntaa ja heikoimpien koulujen tukemista. Kaikkien pitäminen mukana on minulle läpileikkaava arvo, joka näkyy kaikissa päätöksissäni.

TE-UUDISTUKSESSA JA VIERASKIELISTEN KOTOUTUMISESSA ONNISTUMINEN

Työllisyyspalvelut ollaan siirtämässä kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. Uudistus on valtavan suuri ja asettaa haasteita niin kuntataloudelle kuin muutoksen organisoimisellekin. Yhteistyön hyvinvointialueen kanssa on oltava saumatonta ja kannusteet työkykyä vahvistavaan ja ylläpitävään toimintaan (hyvinvointialueella) ja terveyttä ja hyvinvointia edistävään toimintaan (kunnilla) on saatava oppilaitos- ja yritysyhteistyön ohella kuntoon. Lisäksi kasvavan maahanmuuttajaväestön kotoutumiseen ja työllistymiseen tulee panostaa, jotta saamme laajan kansainvälisen väestömme osaksi espoolaista yhteisöä. Rasismia en hyväksy.

LUOTTAMUKSEN PALAUTTAMINEN TERVEYSPALVELUIHIN

Ajanvarauksen ja takaisinsoittojärjestelmän on toimittava. Nyt lukuisat ajanvaraukseen liittyvät ongelmat ovat murentaneet asukkaiden luottamusta koko terveysjärjestelmään. Paljon hyvää kehitystyötä Länsi-Uudellamaalla tehdään ja uskon, että alueen palvelut saadaan vielä entistä paremmalle tolalle. Kuitenkin, mikäli ensikontakti epäonnistuu, on luottamusta vaikea palauttaa. Myös digitaalisia yhteydenottokanavia tulee kehittää ja siirtää palvelujen painopistettä ennaltaehkäiseviin palveluihin, jotta jokainen saa avun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työ hyvinvointialueella on vasta alussa ja haluaisin olla mukana varmistamassa, että kehitys menee asukkaiden kannalta hyvään ja kaikille reiluun suuntaan.

Tule siis varmistamaan työlleni jatkoa ja tekemään kanssani kampanjaa! Apua tarvitaan:

  • Organisoinnissa
  • Taittamisessa
  • Esitteiden jakamisessa
  • Mainoslippujen kuljetuksessa
  • Mainostaulujen kiinnittämisessä
  • Tekstien tuottamisessa
  • Kielen kääntämisessä jne.