Kirjastot ovat asukkaiden kohtaamispaikkoja, olohuoneita ja työtiloja. Suuret aluekirjastot ovat mahdollistaneet laajat kirjastopalvelut hyvien kulkuyhteyksien päässä. Samalla reissulla on voinut hoitaa asioinnit niin neuvolassa, kuin ruokakaupassakin.

Lähikirjastojen merkitystä ei voida kuitenkaan vähätellä: ne ovat asuinalueidensa sydämiä. Ne ovat paikkoja, joihin lapset voivat pyöräillä koulun jälkeen, joissa nuori saa istua lukemassa lehteä vailla velvoitetta maksaa kahvikupista ja joissa asukasyhdistykset voivat pitää kokouksiaan.

Tänä keväänä valtuuston käsittelyyn on tulossa kirjastoverkkoselvitys. Siinä tarkastellaan kirjastopalvelujen sijoittumista kaupunkitasolla. Käytännössä sen yhteydessä kuitenkin linjataan, mitkä kirjastot saavat jatkaa, ja mitkä lakkautetaan.

Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelmassa määriteltiin viime syksynä sen hyväksyneiden puolueiden (kokoomus, SDP, RKP, KD, keskusta ja Lib.) toimesta kirjastojen käyttömenoihin 1,1 miljoonan euron vuosittainen leikkaus. Ohjelman mukaisesti se tulee saavuttaa kirjastojen palveluverkkoa tarkastelemalla ja toimintatapoja uudistamalla seuraavan viiden vuoden aikana. Summa on niin suuri, että kulttuuritoimen on mahdotonta saavuttaa sitä ilman useiden lähikirjastojen lakkauttamista.

Erityisen karulta kirjastojen lakkautukset tuntuvat tilanteessa, jossa lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Samassa sopeutusohjelmassa linjattiin myös, että pieniä nuorisotiloja lakkautetaan. Tätä perusteltiin sillä, että nuorisopalvelut voivat jalkautua nuorten pariin kirjastoihin. Siis kirjastoihin, joita ei kohta enää ole.

Nyt on aika vaatia, että kokoomuksen ja SDP:n johdolla päätetyt kirjastoleikkaukset perutaan. Ja mikäli vastauksena edelleen on, ettei mitään olla lakkauttamassa, on aika vaatia selityksiä sille, mistä 1,1 miljoonan euron leikkaukset kulttuuritoimesta voidaan ottaa nyt, kun kulttuuritoimijat ovat muutenkin suuressa ahdingossa.

Henna Partanen, kaupunginhallituksen 1. vpj.

kuntavaaliehdokas, Vihreät

 

Verna Finström, kulttuurilautakunnan vpj.

kuntavaaliehdokas, Vihreät

 

(Mielipidekirjoitus, julkaistu 5.3.2021 Länsiväylä -lehdessä)

Lähikirjastojen kohtalon vaalit
Tagged on: