Espoon tila- ja asuntojaoston puheenjohtajana minut oli kutsuttu tänään pitämään puhe Matinkylän uimahallin peruskiven muuraustilaisuudessa. Osallistin puheen tekemiseen paikallisia asukkaita, joiden näkökannan ja pitkän odotuksen halusin tuoda puheessani esille. Kiitos kaikille asukkaille hankkeeseen liittyvistä muistoistanne. Niitä oli ilo lukea, joskin onhan hankkeen odotusaika jo surkuhupaisan pitkä. Toivottavasti rakennushanke sujuu nyt vauhdilla maaliin saakka. Alla puheeni kokonaisuudessaan.

Matinkylän uimahallin työmaa 5.3.2020.

Arvoisat vieraat,

Matinkylän uimahalli…

On aivan valtavan suuri kunnia olla paikalla tässä peruskiven muuraustilaisuudessa pitämässä tätä puhetta.

On oikeastaan aika epätodennäköistä, että juuri minä ja juuri teidän kanssanne olemme juuri tänään tässä tilaisuudessa.

Peruskiven muurausta oli todistamassa käyttäjän (Espoon liikuntatoimi), tilaajan (Espoon Tilapalvelut-liikelaitos), urakoitsijan (Lujatalo Oy) sekä eri suunnittelualojen edustajia.

Monet paikalla olijat tietävät, että tämä on nimittäin hanke, jonka toteutumista on odotettu pitkään. Lähdin selvittelemään, että kuinka pitkään oikeastaan.

Kirjoitin Googleen: M-a-t-i-n-k-y-l-ä-n   u-i-m-a-h-a-l-l-i.

Löysin adressin. Kuusi vuotta sitten vuonna 2014 Matinkylä-Seura ry, Olari-Seura ry ja Friisilän Omakotiyhdistys ry perustivat addressin, jolla vaadittiin, että “Uimahalli on rakennettava vuoteen 2017 mennessä”. Adressin oli allekirjoittanut yli 3000 alueen asukasta. Toive aikataulusta ei toteutunut, mutta siihen mennessä kuitenkin tämän tontin asemakaavamuutos oli hyväksytty ja rahat hankkeelle oli varattu kaupungin talousarvioon. Sekin oli jo todella paljon.

Kyseinen adressi ei nimittäin ollut suinkaan hankkeen alku.

Tynnyripuiston asemakaavan havainnekuva. Matinkylän uimahalli on ruutukuvioinnilla merkityn aukion oikealla puolella.

Vuotta aiemmin vuonna 2013 kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaos päätti, että Matinkylän uimahalli sijoittuisi Tynnyripuistoon.

Tätä päätöstä juhlittiin julkisessa Facebook-ryhmässä, joka on nimetty optimistisesti: “Uimahalli Matinkylään vihdoinkin”. Ryhmä oli luotu vuotta aiemmin 2012.

Hankkeen alku ei ollut kuitenkaan siinäkään. Ei lähimainkaan.

Ennen Tynnyripuistoa, uimahallia oltiin nimittäin kaavailtu toiseen paikkaan, Kalapuistoon.

Vuonna 2012 tulin itsekin vasta mukaan politiikkaan, joten omassa muistissani ei ollut, mitä hankkeessa oli tapahtunut tätä ennen. Myös netistä löydettävät tiedot vähenevät, mitä kauemmaksi historiaan mennään. Tarvitsin siis vanhojen matinkyläläisten apua, joten turvauduin Matinkylä-Olari -alueen Facebook-ryhmään.

Eräs nainen muisteli, että silloin, kun Matinkylässä oli vielä vanha ammattikoulu, kerättiin siellä eräässä tilaisuudessa nimiä adressiin uimahallin puolesta. Tarkastin netistä ja ammattikoulu tiettävästi purettiin vuonna 2007. 13 vuotta sitten siis.

Moni asukas muisti odottaneensa uimahallia kuitenkin vieläkin pidempään. Ainakin 25 vuotta.

Eräs valtuustokollegani tiesi kertoa ystävästään, jonka vanhemmat olivat muuttaneet Matinkylään, koska alueelle oli tulossa metro ja uimahalli. Tämä tapahtui 80-luvulla.

Olen itse syntynyt vuonna -81. Matinkylän uimahallin odotus on kuitenkin vielä minuakin vanhempi.

Eräs asukas kertoi muuttaneensa Matinkylään jo vuonna -72, jolloin uimahallin lupailtiin valmistuvan vuonna -86. “Silloin tuntui, että siihen on ikuisuus.” hän kirjoitti minulle Facebookissa.

Ystäväni äiti puolestaan tiesi kertoa, että vuonna -69 Matinkylän uimahallia olisi esitelty asukkaille “suurenmoisena hankkeena” ja silloin sen piti olla pikaisesti tulossa Matinkylän urheilupuistoon, kirjaston lähelle. “Olimme iloissamme”, hän kirjoitti. Samana vuonna Nixonista tuli Yhdysvaltain presidentti ja ihminen käveli ensimmäistä kertaa kuun pinnalla. Pitkästä odotuksesta huolimatta ystäväni äiti jaksaa yhä olla positiivinen uimahallihanketta kohtaan. “Olemme toki edelleen iloisia.” hän kirjoitti. ”Sukupolvi vain on vaihtunut.”

Matinkylä-Seura ry:stä vahvistettiin, että Matinkylässä uimahallia on todellakin odotettu noin 50 vuotta. Sitä on suunniteltu ainakin kolmeen eri paikkaan, ja alueen asukasyhdistys on kerännyt nimiä näiden vuosien aikana uimahalliadressiin yli kymmenen kertaa.

On siis valtava kunnia olla tässä tänään teidän kanssanne muuraamassa Matinkylän uimahallin peruskiveä.

Peruskiven sisään muurattiin kaksi aikakapselia, jonne talletettiin päivän lehdet, Suomessa käytössä olevat metallirahat, rakennuksen pääpiirustukset sekä peruskirja.

50 vuotta on pitkä odotusaika. Liian pitkä. Se on niin pitkä, etteivät kaikki ole eläneet tähän päivään asti. Osa on ehtinyt muuttaa pois Matinkylästä. Toisaalta paljon on ihmisiä muuttanut myös tilalle ja alueen väkiluku on kasvanut kymmenillä tuhansilla.

Tämä tapaus pistää pohtimaan asukkaille annettuja lupauksia ja niiden vaikutusta heidän elämiinsä.

Tämä hanke on pitkään saanut väistää muiden hankkeiden tieltä. Aivan ymmärrettävästi matinkyläläisille on saattanut tulla sellainen tunne, että onko heidät unohdettu tyystin. Espoon viiden kaupunkikeskuksen tasa-arvoisessa kehittämisessä on meillä päättäjillä vielä tulevaisuudessakin työtä. Ja tässä asukasyhdistykset ovat tärkeitä sparraajia.

Nyt on kuitenkin vihdoinkin Matinkylän uimahallin vuoro. Ja kiitos siitä kuuluu jokaiselle adressinlaatijalle ja -allekirjoittajille, kaavoittajalle, kaupunginjohtajalle, luottamushenkilölle, aktiiviselle äänestäjälle, mielipidekirjoittajalle, arkkitehdille, kustannuslaskijalle, hankesuunnittelijalle, rakennustyöläiselle ja kaikille, jotka olette tehneet ratkaisevia toimia kaikkina näinä vuosina, jotta Matinkylään todella on nousemassa oma uimahalli.

Kiitos.

Arkkitehdin havainnekuva allastiloista. Kuva: Arkkitehtitoimisto Lehto Pelkonen Valkama Oy

Matinkylän uimahallin peruskivi on muurattu!