Puhuin jälleen kerran valtuustossa Ämmässuon lähellä sijaitsevan Mustapurontien kaivovesitilanteesta. Asukkaat ovat olleet jo yli vuoden ilman puhdasta juomavettä. Vaikka valtuusto on jo monesti päättänyt, että asia laitetaan kuntoon välittömästi, ei asialle olla tehty paria selvitystä lukuunottamatta mitään. Turhautumiseni taisi kuultaa puheestani.

Alla koko puheeni:

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Haluaisin kehua tässäkin asiakohdassa sitä, että asukkaiden huoliin on vastattu ja että hyvä selvitys on tehty, mutten valitettavasti voi. Asukkaat ovat olleet Mustapurontiellä nyt yli vuoden ilman puhdasta juomavettä. Alueen kaivovesissä todettiin bakteereja sen jälkeen, kun viereisillä Espoon kaupungin omistamilla mailla Rudus käytti ympäristöluvan sallimaan määrään nähden moninkertaisia räjähdyspanoksia louhinnoissaan. Alusta lähtien on ollut tiedossa, että todennäköisesti bakteerit ovat peräisin pintavesien joutumisesta kaivoihin. Asukkaat ovat epäilleet räjäytysten rikkoneen kaivot.

Nyt vuoden jälkeen kaivovesiselvitys on valmis. Kuitenkin jo sen ensimmäisellä sivulla sanotaan, ettei selvityksessä ole arvioitu tärinän vaikutusta kaivovesien pilaantumiseen. Eli juuri sitä ei olla selvitetty, mikä olisi pitänyt selvittää heti, eli räjäytysten vaikutusta.

Kun Nokialla juomavesi pilaantui, Nokian kaupunki varmisti välittömästi, että asukkailla oli saatavilla puhdasta vettä. Vasta sitten alettiin selvittää, että kuka oli syypää veden pilaantumiseen. Näin Espoonkin olisi tullut toimia. Etenkin, kun kaupunki on itse mukana Ruduksen louhinta- ja maanläjitystoiminnassa. On käsittämätöntä ettei kaupunkitekniikan keskus ole ottanut tilannetta haltuunsa jämäkästi alusta lähtien vaan valtuutettujen pitää yrittää ratkaista ongelmaa aloittein ja pöytäkirjamerkinnöin. Poliittista tahtoa asian korjaamiseksi ei ole nimittäin puuttunut.

Vuosi sitten kesäkuussa valtuusto palautti tämän aloitteen sellaisella evästyksellä, että alueelle vedetään akuuttina toimenpiteenä kesävesijohto. Se tarkoitti viime kesää. Nyt eletään seuraavan vuoden huhtikuuta.

Viime budjettineuvotteluissakin yhdeksi pöytäkirjamerkinnäksi kirjattiin, että:

”Priorisoidaan Mustanpurontien alue kiireelliseksi kunnallistekniikan selvityskohteeksi. Ennen kunnallistekniikan valmistumista kaupunki huolehtii siitä, että Mustanpurontien asukkaat saavat puhdasta käyttövettä.”

 

Talousarviokäsittelystäkin on jo yli neljä kuukautta. Kuinka monta kertaa valtuuston täytyy päättää, että asukkaille järjestetään välittömästi puhdas juomavesi ennen, kun se todella paikalle hoidetaan? Se voidaan hoitaa säiliöautoin, korjaamalla kaivot, järjestämällä asukkaille kiinteistökohtaiset vedenpuhdistamot tai vetämällä paikalle kesävesijohto. Kunhan asia hoidetaan.

 

Ruduksen jatkolouhintojen ympäristölupa on annettu viime lokakuussa. Se ei ole vielä lainvoimainen, mutta sitten, kun on, se tulee velvoittamaan Rudusta teettämään kaivokortit lähialueen kaivoista sekä selvittämään räjähdysten vaikutukset kaivovesien laatuun. Hyvä niin. Kuitenkin jatkuvien selvitysten teettämisen ohella tulisi muistaa auttaa niitä asukkaita.

Lopuksi luen vielä katkelman erään asukkaan kirjeestä hänen luvallaan. Toivon, että mietitte kaikki omalle kohdallenne.

”Olemme joutuneet sulkemaan kaikki vesihanamme, suihkumme ja tiskikoneemme, sillä vettä ei saa käyttää juomiseen, ruoanlaittoon, tiskaukseen tai edes peseytymiseen. Joka päivä joudumme kantamaan kaiken käyttämämme veden kanistereilla vesipisteeltä noin kilometrin päästä. Suihkussa käymme ystäviemme luona tai uimahallissa…
Kotimme, joka on edesmenneiden  isovanhempieni rakentama, on meille rakas paikka asua jo neljännessä sukupolvessa. Asuminen nyt lähes vuoden ajan ilman juokseva vettä on kuitenkin osoittautunut liian hankalaksi.
Pohjavesi kiinteistöllämme on saastunut, joten kaivon tyhjentäminen ja huoltaminen ei ole auttanut ongelmaan. Kaivo saastuu aina uudelleen. Meillä ei ole mahdollisuutta muuttaa pois alueelta, sillä asuntolainamme on kiinni tässä talossa.
Hartaasti toivomme ja pyydämme, että kaupunki auttaisi meitä asukkaitaan saamaan jälleen puhdasta vettä.”*

 

*Alkuperäistä kirjettä lyhennetty.

 

 

Ämmässuon kaatopaikka. Kuvalähde HSY.
Ämmässuon kaatopaikka. Kuvalähde HSY.
Mustapurontien asukkaille järjestettävä puhdasta vettä välittömästi (Valtuusto, 25.4.2016)
Tagged on:                 

One thought on “Mustapurontien asukkaille järjestettävä puhdasta vettä välittömästi (Valtuusto, 25.4.2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *