Kävin puhumassa Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Äitiyslaki -kansalaisaloitteesta. Sen voi käydä allekirjoittamassa täällä. Lisätietoja kampanjasta löytyy Äitiyslaki -kampanjan nettisivuilta.

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvä valtuuskunta ja muut paikallaolijat.

Tällä hetkellä naisparien yhteisellä, hedelmöityshoidoilla syntyneellä lapsella ei juridisesti ole molempia vanhempiaan heti syntymästään lähtien. Vain synnyttänyt vanhempi kirjataan lapsen vanhemmaksi, kun taas toinen pariskunnasta jää täysin vaille vanhemman oikeuksia ja valvollisuuksia. Syntynyt lapsi elää ensimmäiset kuukautensa turvattomassa tilassa. Mitä jos synnyttänyt äiti kuoleekin tai pariskunta eroaa? Vasta perheen sisäinen adoptio mahdollistaa ei-synnyttäneelle vanhemmalle oikeuden omaan lapseensa. Adoptioprosessit voivat viedä kuukausia ja aiheuttavat aivan turhaa huolta ja vaivaa.

Siksi siis tarvitaan äitiyslaki. Se on valmisteltu jo oikeusministeriössä, mutta kaksi viimeisintä hallitusta on jättänyt sen esittämättä. Siksi siis marraskuussa on alettu kerätä nimiä Äitiyslaki –kansalaisaloitteeseen. Tällä hetkellä lakialoitteen allekirjoittaneita on kasassa vasta n. 12 500. Alkaa tulla jo kiire, että toukokuun viimeiseen viikkoon mennessä kasassa olisi 50 000 allekirjoitusta.

Vihreät on kiitettävästi ajanut äitiyslakia niin hallituksessa ollessaan kuin nyt oppositiostakin käsin. Myös Vihreiden viimeisimmässä eduskuntavaaliohjelmassa ja varjohallitusohjelmassa mainitaan äitiyslain hyväksyminen yhdeksi tavoitteeksi.

Kuitenkin Vihreän puolueen ulostuloissa äitiyslaki on jäänyt monen isomman asian jalkoihin. Vino on ottanut julkisesti kantaa äitiyslain puolesta. Kiitos siitä. Nyt kaipaisin myös puolueelta ja kansanedustajilta isoa ulostuloa ja tukea Äitiyslaki –kansalaisaloitteelle. Allekirjoituksia kerätään nyt, joten tämä ei voi odottaa kesään. Ja kaikki ne, jotka ette ole vielä aloitetta allekirjoittaneet, tehkää se ja mainostakaa aloitetta omissa viiteryhmissänne.

 

 

Äitiyslaki (puhe puoluevaltuuskunnan kokouksessa 13.2.2016)
Tagged on:                         

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *