Turvallista joulua kaikille! On tärkeää, että voimme luottaa siihen, että palo- ja pelastuslaitos on paikalla nopeasti, mikäli jotain sattuisi, mutta samalla toivotaan, että tänä jouluna kukaan meistä ei viimeisen joulukalenterini luukun palveluita tarvitsisi. 

Hyvinvointialueille siirtyy sote-palvelujen lisäksi myös pelastuslaitoksen toiminta. Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitos onkin jo toiminut alueellisesti, joten pelastustoimen osalta muutoksia tapahtuu ehkä kaikista vähiten. Siitä huolimatta aluevaltuusto on aivan eri tavalla lähempänä pelastuslaitoksen päätöksentekoa kuin aiemmin kunnan valtuustot.

Länsi-Uudellamaalla on tehty lain mukaisesti palvelutason arviointi perustuen eri alueiden riskiarvioihin ja onnettomuusuhkiin. Korkeariskisille alueille pelastuslaitoksen yksikkö on paikalla jo kuudessa minuutissa. Seuraavan tason alueelle 10 minuutissa ja kolmannen tason alueillekin 20 minuutissa. Kolmas taso kattaa käytännössä koko Länsi-Uudenmaan, joten pahoja katvealueita ei pitäisi olla, vaikka 20 minuuttiakin voi hädän hetkellä tuntua pitkältä. 

Palvelutasoa on tarpeen arvioida aina, kun väestön määrässä tai alueen muussa toiminnassa tapahtuu selkeitä muutoksia. Esimerkiksi Länsimetron jatkon käyttöönotto vaikuttaa varmasti riskitasoon. Espoossa onkin jouduttu viime vuosina investoimaan uusiin paloasemiin, kun väestömäärä on lisääntynyt ja 6 minuutin aika on uhannut ylittyä. 

Pelastuslaitos tekee palo- ja ensihoidon hälytystyön ohella myös tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, jotta onnettomuuksia ei sattuisi. Se tekee palotarkastuksia, antaa neuvontaa ja järjestää koulutuksia. Lisäksi se tekee yhteistyötä yli 1000 länsiuusmaalaisen vapaapalokuntalaisen (VPK), vapaaehtoisen pelastuspalvelun (VAPEPA) sekä meripelastusseuran kanssa. Suuri kiitos kaikille, jotka harrastatte meidän muiden pitämistä turvassa ja auttamista hädän hetkellä.

Kirjoitus on yksi vuoden 2021 aluevaaliteemaisen joulukalenterini luukuista. Kalenterissa esittelin 24 syytä kiinnostua Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, jotka järjestetään 23.1.2022.

24. Pelastuslaitos
Tagged on: