Lain mukaan kunnan on tarjottava kuljetuspalvelua niille vammaisille ja iäkkäille, jotka eivät pysty liikkumaan julkisilla kulkuneuvoilla. Heille toimivat kuljetuspalvelut ovat elintärkeitä sujuvan arjen pyörittämiseksi.

Espoossa otettiin käyttöön vuoden alusta paljon huolia herättänyt Kulkukeskus -malli. Aiemman Lähitaksin sijaan kuljetuksia alkoi välittää erillinen operaattori, Kulkukeskus. Alunperin sen oli tarkoitus olla koko Länsi-Uudenmaan yhteinen, mutta kunta toisensa jälkeen irtaantui siitä.

Käyttöönoton alusta käyttäjiltä on tullut runsaasti palautetta mm. pitkistä odotusajoista sekä kyydin tilauksessa että sen saapumisessa. Välillä autot ovat olleet vääränlaisia tai tulleet väärään paikkaan. Tilaussovellus on ollut osalle haastava käyttää. Huolta ovat herättäneet lisäksi vaihtuvat kuljettajat ja virheelliset asiakkaan palvelutarpeeseen liittyvät tiedot. 

Järjestelmää on korjailtu matkan varrella ja parannuksia tehdään yhä. Mittavasta palautevyörystä huolimatta valtaosa kuljetuksista sujuu hyvin. Kuitenkin, kun matkoja tehdään yksin Espoossa n. 390 000 vuodessa, yhdenkin prosentin epäonnistuminen riittää herättämään suurta epäluottamusta koko järjestelmää kohtaan. Sillä taas on vaarana passivoida juuri heidät, joiden arjen tueksi koko järjestelmä on olemassa.

Kulkukeskus -operaattorin kilpailutuksesta valitettiin ja lopulta korkein hallinto-oikeus kumosi Espoon kaupungin tekemän hankintapäätöksen. Operaattorin uudelleenkilpailutus on siirtymässä hyvinvointialueen uuden aluevaltuuston päätettäväksi. 

Espoon valtuuston enemmistö taasen (poislukien vihreät ja vasemmisto) päätti vuosi sitten Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelman yhteydessä säästää vammaiskuljetuksista 4,5 miljoonaa euroa/vuosi pakkoyhdistelemällä kyytejä. Yhdistelyä ei vielä ole otettu käyttöön, mutta yhdistelyt pidentäisivät entisestään käyttäjien matka-aikoja.

On ilmiselvää, että kuljetukset on saatava toimimaan nykyistä paremmin. Aluevaaleista on syytä kiinnostua.

Kirjoitus on yksi vuoden 2021 aluevaaliteemaisen joulukalenterini luukuista. Kalenterissa esittelin 24 syytä kiinnostua Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, jotka järjestetään 23.1.2022.

3. Kuljetuspalvelut
Tagged on: