Puheeni valtuuston asuntopoliittisessa seminaarissa 21.10.2013 autopaikan hinnan erottamisesta asuntojen hinnoista:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Asuntojen hinnat ovat Espoossa nousseet niin korkeiksi ettei keskituloisen yksineläjän ole enää mahdollista ostaa asuntoa. Pienimmätkin asunnot, hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä, maksavat lähemmäs 200 000 euroa. Pankit ovat tiukentaneet viime vuosina lainaehtoja siten, että 200 000 euron lainan saadakseen tulee olla melkoiset tulot.

Pienet asunnot ovat suhteessa kalliimpia ja hintaa kallistaa edelleen tiukentuneet esteettömysvaatimukset, joiden vuoksi alle 30 neliön asuntoja ei enää hirveästi rakenneta, sillä muuten suurin osa asunnosta olisi pelkkää invamitoitettua eteistä ja vessaa. Pienemmillekin asunnoille olisi varmasti kysyntää.

Toinen mikä nostaa kohtuuttomasti pienen asunnon hintaa on pakollinen, asunnon hintaan sisällytetty autopaikka. Erään rakennusliikkeen edustajan arvio yhden autopaikan hinnaksi on n. 30 000 euroa. Toki hintaan vaikuttaa rakennuksen sijainti sekä se rakennetaanko autopaikka maanpinnalle, kannen alle vai maan alle. Auton omistaminen on paitsi valinta- myös rahakysymys. Yksineläminen on niin kallista, ettei monellakaan ole edes varaa omistaa autoa. Koska asuntojen hintoihin on lisätty autopaikan hinta, ei yksinasuvalla ole sitten varaa omistaa myöskään asuntoa.

30 000 euroa on se kriittinen raja, joka joko mahdollistaa ensiasunnon ostamisen tai ei. 170 000 euron asuntolainaan yksinasuvalla keskituloisella ihmisellä voi olla vielä jonkinlaisia mahdollisuuksia. Espoon tulisi nyt todella edistää kaavoituksella autopaikkojen hinnan erottamista asuntojen hinnasta. Ilman kaupungin väliintuloa rakennusliikkeet sitä tuskin tekevät, sillä ne eivät tee bisnestä autopaikkoja vaan asuntoja myymällä. Ne, jotka autoa kipeästi tarvitsevat, ovat varmasti valmiita maksamaan autopaikastaan erikseen.

Myös pienien asuntojen tuotantoa pitäisi lisätä merkittävästi. Suuria asuntoja Espoossa on riittämiin ja tämän päivän Helsingin Sanomien jutunkin mukaan niiden kysyntä on vähentynyt selvästi. Pienistä asunnoista on huutava pula ja niiden rakentamiseen me voimme kyllä vaikuttaa kaavoituksella, mikäli tahdomme.

Autopaikan hinnan yhdistäminen asunnon hintaan tekee asunnon ostamisen yksineläjälle mahdottomaksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *