Arvoisat espoolaiset. 

Bästa Esbobor.

Dear Espoo residents.

 

Tänään meidän oli tarkoitus pitkästä aikaa kokoontua yhteen juhlistamaan itsenäisyyspäivää, mutta kuten monta kertaa aiemminkin viimeisen kahden vuoden aikana, korona sotki suunnitelmat. Pandemian leviämisen ehkäisemiseksi yhteiskuntamme on asettanut lukuisia rajoituksia, joilla omaa itsenäisyyttämme on koeteltu. 

Vaikka emme fyysisesti nyt olekaan yhdessä, niin tämän pandemiatilanteen kanssa olemme. Suomalaisina olemme halunneet myös yhdessä turvata kaikkien heidän terveyttään, joille koronavirus voisi olla kohtalokas. Heidän joukossaan vanhempiamme, isovanhempiamme, sotiemme veteraaneja, siskojamme ja veljiämme. 

The fight against the coronavirus is a kind of fight for freedom, and while the battle goes on, we are all eagerly waiting for the restrictions to be lifted once and for all. But right now, we need that famous Finnish sisu so that we can once again overcome the deteriorating disease situation.

 

Itsenäinen, on positiivinen ja ihailtava ilmaus, kun sitä käytetään kuvailemaan ihmistä. Hän on itsenäinen. Omilla jaloillaan seisova. Riippumaton. Vapaa.

On hyvin suomalaista pyrkiä siihen, että pärjää omillaan. Vähän liiankin pitkään. Myös silloin, kun apua tarvitsisi. 

Vi finländare vill klara oss på egen hand också då vi verkligen skulle behöva hjälp. 

 

Chisu laulaa kappaleessaan Vapaa ja yksin: 

Mä halusin olla

Vapaa ja yksin

Mut joku sarvipäinen

Lisäs siihen -äinen

Musta tuli

Vapaa ja yksinäinen

 

Itsenäisyyttä ei pidä sekoittaa itsepäisyyteen.

Ihminen on laumaeläin. Meidät on luotu auttamaan toisiamme. Ei ole heikkoutta sanoa ääneen, että apu olisi tarpeen. Se on ensiaskel sille, että sieltä poteron pohjasta pääsee pois. 

If you cannot cope alone, it is wise and brave to ask for help. Asking for help is proof that there is hope. This pandemic has pushed many independent and self-reliant people to the limits of their endurance. 

Pandemia on ajanut meidät tilanteeseen, jossa aiemmin koulussa pärjännyt oppilas ei enää pysykään opetuksen perässä. Elämänsä työlleen antaneen yrittäjän firma ei enää kannatakaan. Aina työtä tehnyt korkeakoulutettu joutuukin täyttelemään TE-toimiston lomakkeita ja kunnostaan huolehtinut makaakin koronan kourissa omaistensa hoidettavana. On valtava henkisen kasvun paikka, kun koko pärjääjän identiteetti horjuu. Kukaan ei nimittäin arvioi niin pistävästi pärjäämistämme kuin me itse. 

Vi är alla tillsammans i pandemin, och därför kan vi vara lite snällare mot oss själva och varandra.

Jos Itsenäisyys ei ollut itsepäisyyttä, ei se ole myöskään itsekkyyttä. Itsenäinen, oman arvonsa tunteva ihminen on kykeneväinen yhteistyöhön toisten kanssa. Avun tarjoaminen toiselle ei ole itseltä pois. 

 

Arvoisat kuulijat. 

Espoo on kaupunkina uuden edessä. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuslaitos siirtyvät pois kaupunkimme päätösvallasta. Samalla suuri siivu verotuloistamme siirretään hyvinvointialueille ja taloudellisesti tulemme riippuvaisemmaksi valtion tuesta. Joku voisi ajatella, että tämäkin on tapa horjuttaa itsenäisyyttämme kaupunkina. 

Vaikka Espoo pystyikin järjestämään hyvin itsenäisesti sosiaali- ja terveyspalvelunsa eikä soteuudistusta tarvinnut, monelle meitä pienemmälle kunnalle, aivan naapurissa tilanne oli käymässä kohtuuttoman raskaaksi. Ja sieltä huudettiin jo apua. 

Snart ordnas social- och hälsovården tillsammans med de övriga kommunerna i Västra Nyland. Det betyder inte att vi förlorar vår självständighet som stad. Ledamöterna från Esbo i välfärdsområdet kommer att ha stor makt som grupp. Men de har också ansvar att ordna tjänsterna väl, för oss Esbobor och för alla andra västnylänningar, på både finska och svenska.

 

Hyvät espoolaiset.

Valtuuston puheenjohtajana, uskon, että puhun nyt jokaisen poliittisen puolueen edustajan suulla, kun kannustan teitä kiinnostumaan tulevista aluevaaleista. On tärkeää, että Länsi-Uudenmaan tulevalla aluevaltuustolla on asukkaiden mandaatti toimia. Se on demokratian ehto. Ja on tärkeää, että mukana päättämässä on sellainen kattaus espoolaisia toimijoita, että sen voi sanoa heijastelevan aidosti tämän kaupungin asukkaiden monenlaisia arvoja.

The health and social services reform will affect all the activities of the City of Espoo, and I am sure we will face many challenges in its implementation. However, the reform will also give us a chance to improve our existing services. And we should all be interested in how the reform is currently being carried out. 

Kun arki sitten sote-uudistuksen muutosvaiheen jälkeen lopulta koittaa huomaamme varmasti, ettemme menettäneetkään espoolaisina itsenäisyyttämme, kun teimme yhteistyötä ja kun autoimme heitä, jotka apua tarvitsivat. Kun olimme itsenäisiä sillä positiivisella, arvomme tuntevalla tavalla. 

Joskus, joulukuun pimenevinä iltoina, oman arvon tunne on voi kuitenkin olla kateissa. Itse kullakin meistä. Olemme tänään jakamassa kaupungin toimesta Espoo-mitaleja. Se on suuri arvostuksen osoitus heille, jotka ovat tehneet ansiokasta työtä kaupunkimme eteen. Myös paljon arkisemmat kiitokset ja arvostuksen osoitukset voivat olla käänteen tekevä seikka lähimmäisen elämässä. Kun seuraavan kerran mieleen tulee miten rakas ihminen vieressäsi on tai miten hyvää työtä kollegasi on tehnyt, muista sanoa se ääneen. Se tuo valoa ja lämpöä ihan niin kuin kynttilät tänään ikkunalaudoillamme. 

 

Hyvää itsenäisyyspäivää.

Trevlig självständighetsdag.

Happy Independence Day!

Kuva: Antti Lustila.

(Itsenäisyyspäivän puhe pidetty Espoon Metro areenalla kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlassa 6.12.2021)

Hyvää itsenäisyyspäivää 2021!