Suuret kiitokset luottamuksesta.

On kunnia päästä puheenjohtamaan Espoon valtuustoa. Etenkin, kun ”miehän oon tällanen junan tuoma. ”

Viikonloppuna vietettiin jälleen Espoo-päivää ja se aina pistää itseni miettimään, että millainen espoolainen olenkaan vai ”ooks mie oikee espoolainen ollenkaan”?

Valtuuston väistyvä puheenjohtaja Kai Mykkänen nosti strategiaseminaarissamme mielestäni tärkeän huomion esille. Espoolaisia ovat kaikki Espoossa asuvat.

Voisin vielä täydentää sitä, että OIKEITA espoolaisia ovat kaikki Espoossa asuvat.

Olivatpa tulleet tänne junalla, lentokoneella tai syntyneet täällä.

Paljon on puhuttu myös aidosta espoolaisesta elämäntavasta. Vaikka puheella tuskin halutaan aiheuttaa kenellekään harmia, ulkoistaa se väistämättä kaikki ne espoolaiset asukkaat, jotka eivät tähän stereotyyppiseen mielikuvaan istu.

Noin 70% kaikista espoolaisista asuntokunnista on 1 – 2 hengen kokoisia. Joillekin yksinään asuminen on unelmien täyttymys. Toisilla taas taustalla on tahatonta yksinjäämistä, kipeitä eroja tai joku on voinut jäädä leskeksi. Isä saattaa elää kahdestaan pienen lapsensa kanssa tai aikuinen, lapsettomuudesta kärsivä pariskunta keskenään. Ja kaikkien heidänkin elämäntapansa on sitä aitoa espoolaista elämää.

Valtuutettuina meidän tehtävänämme on pitää silmät ja korvat auki ja stereotypioiden maalailun sijaan kohdata espoolaiset asukkaat juuri sellaisina kuin he ovat. Kuin me olemme itsekin. Aika monenkirjavaa sakkia nimittäin.

Meidät valtuutetut on valittu asukkaiden toimesta tänne valtuustoon, paitsi pitämään huolta siitä, että Espoossa on jatkossakin hyvä elää, myös edustamaan erilaisia viiteryhmiä, arvoja ja tavoitteita. Ja jokainen valtuutettu on paikkansa ansainnut. Jokaisen valtuutetun ajatuksille on satojen espoolaisten tuki. Tämä on tärkeä muistaa niinä hetkinä, kun kokousta on käyty jo tunteja ja keskustelut uhkaavat kuumeta. Olemme täällä sovittelemassa erilaisia näkemyksiä yhteen, emme pilkkaamassa toistemme ja niiden satojen samalla tavalla ajattelevien espoolaisten arvoja.

Edustuksellisuus on syytä muistaa myös, kun neuvotellaan laajoista kokonaisuuksista: budjetista, yleiskaavoista tai strategiasta. Rökälevoitto tarkoittaa aina osalle valtuutetuista katkeraa tappiota, kärjistyneitä keskusteluja ja riitaisia jatkopäätöksiä. Se tarkoittaa myös sitä, että osan espoolaisista asukkaista arvot ja näkemykset jäävät tyystin huomiotta.

Espoossa on vahvaa osaamista löytää kompromisseja vaikeisiinkin päätöksiin, kun niin halutaan. Ja uskon, että se tie kantaa hedelmää pidemmällä tähtäimellä.

Päätöksenteko on viimeisen puolentoista vuoden ajan ollut täysin etänä, mikä on tehnyt kommunikoinnista entistä haastavampaa. Pidänkin tärkeänä, että pääsemme tutustumaan ja kokoustamaan kasvotusten koko valtuuston kesken heti, kun se vaan on riittävässä määrin turvallista.

Pitkittyneestä pandemiasta ja kaikista sen torjumiseen käytetyistä rajoituksista kärsii valtuuston lisäksi tietysti myös espoolaiset asukkaat ja koko kaupunki. Palveluja on pitänyt järjestää moneen kertaan viimeisen puolentoista vuoden aikana uusiksi. Lasten ja nuorten koulunkäynti ja harrastaminen on ollut katkonaista. Opettajat, varhaiskasvattajat ja sosiaali- ja terveysalan työntekijät ovat tehneet lujemmin töitä kuin koskaan. Monet yrittäjät ovat joutuneet kamppailemaan konkurssiuhkaa vastaan ja osalta työpaikka on mennyt alta. Kiireetöntä hoitoa on ollut vaikea saada ja monen mielenterveys on alkanut rakoilla.

Näen, että valtuuston tärkein tehtävä tällä kaudella on varmistaa, että pandemia ei jätä pysyviä vaurioita espoolaisiin perheisiin, lapsiin ja nuoriin, asukkaiden työkykyyn sekä kaupungin ja yritysten elinvoimaisuuteen.

Pandemia on viimeistään osoittanut espoolaisen lähiluonnon merkityksen asukkaille. Kun seinät ovat uhanneet kaatua päälle etätoimistoissa, ovat Keskuspuiston lenkkipolut tai Rantaraitti ottaneet avosylin vastaan. Kaupungin kasvaessa ihmisten hyvinvoinnin ohella tulee turvata luonnon hyvinvointi. Sillä lopulta nämä kaksi kulkevat käsikkäin.

Kiitos vielä valtuustolle luottamuksesta ja hyvää alkanutta valtuustokautta. 

(Puhe pidetty Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.8.2021, kun minut valittiin valtuuston puheenjohtajaksi)

Valtuuston puheenjohtajan kauden avajaispuhe
Tagged on: