Jätin tänään valtuustoaloitteen Espoon kaupungin edustus-, virka- ja ekskursiomatkojen lentomatkojen CO2-päästöjen kompensoinnista. Aloite sai 26 allekirjoitusta ja etenee käsittelyyn. Kiitos kaikille allekirjoittaneille valtuutetuille.

Espoo tarinan mukaan kaupunki on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ilmaston kannalta lentomatkustamista tulisi välttää. Kaupunki tekee kuitenkin tiivistä kansainvälistä yhteistyötä eri hankkeiden parissa ja on vienyt myös kestävän kehityksen osaamistaan muualle maailmaan. Toimiva kansainvälinen yhteistyö vaatii jonkun verran myös matkustamista. Ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä, Espoon kaupunki voi näyttää esimerkkiä asukkailleen ja yhteistyökumppaneilleen siitä, että mikäli valitaan matkustustavaksi lentäminen, tulee sen aiheuttamista päästöistä kantaa vastuu.

Lentomatkojen CO2-päästöjen kompensaatio toisi myös esille jokaisen matkan vaikutukset ilmastolle ja tekisi näkyvämmäksi eri matkustustapojen eroja päästöjen kannalta.

Tapoja kompensoida lentomatkustamisen päästöt on monia: panostuksia uusiutuviin energiahankkeisiin, metsitysprojektien rahoittamista, soiden ennallistamista, päästöoikeuksien pois ostamista jne. Päätöksen tueksi tulee selvittää Espoon kannalta toimivin tapa kompensoida päästöt. Päästökompensaatiokeinon tulee olla sellainen, joka aidosti vähentää maailmanlaajuisesti CO2-päästöjä eikä voi olla osa Espoossa muutenkin tapahtuvaa ilmastotyötä.

Yleensä lentomatkojen päästökompensaation hinta on murto-osa lentolipun hinnasta ja se voitaisiin laskea osaksi matkakuluja siinä missä matkaliput, majoitukset ja mahdolliset ruoatkin.

 

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Espoossa:

– aletaan osana edustus-, virka- ja ekskursiomatkojen matkakuluja kompensoida Espoon kaupungin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden lentomatkojen CO2-päästöt ja

– päätöksen pohjaksi vertaillaan erilaisia keinoja toteuttaa päästökompensaatio. Niistä valitaan sellainen Espoolle parhaiten sopivin vaihtoehto, joka vähentää maailman laajuisesti CO2-päästöjä lisäisesti verrattuna kaupungin normaaliin ilmastotoimintaan.

 

Valtuustoaloite kaupungin edustus-, virka- ja ekskursiomatkojen lentomatkojen CO2-päästöjen kompensoinnista
Tagged on:                             

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *