Hanikan luontoalue on tärkeä Soukan ja Espoonlahden alueen asukkaille. Sen luontopolku, pitkospuut, kalliot ja näkymät merelle ovat keidas tiivistyvän kaupungin keskellä. Vihreille sen säilyttäminen on ollut itsestäänselvää koko ajan. Ei vain kuntavaalien alla.

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa päätettiin Suinonsalmi -asemakaavan lähtökohdista ja tavoitteista 16.11.2016. Valmistelun mukaan Suvisaarentien pohjoispuolelle, Hanikan luontoalueelle oltaisiin rakennettu 3-8-kerroksisia asuinrakennuksia, jolloin kuntopolkua oltaisiin siirretty syvemmälle metsään. Tämä lohkaisisi suuren osan nykyisestä Hanikan alueesta ja kuntopolut kulkisivat vehreän metsän sijaan varsin perinteisen kerrostalolähiön takapihalla. Tämä ei meille Vihreille käynyt. Alue sijaitsee myös kaukana Soukan tulevasta metroasemasta, joten se ei olisi muutenkaan ollut perusteltu paikka massiiviseen lisärakentamiseen.

Alkuperäinen ehdotus Hanikan alueen rakentamisesta.

Esitin kokouksessa, että asuntorakentaminen poistetaan kokonaan Hanikan luontoalueelta. Asiasta äänestettiin ja ehdotustani kannattivat lisäkseni varapuheenjohtaja Kirsi Louhelainen (vihr.) sekä keskustan (1), demarien (1) ja sitoutumaton perussuomalaisten ryhmän edustaja (1).  Ehdotustani vastustivat kokoomuksen kaikki viisi jäsentä sekä perussuomalaisten ja RKP:n jäsenet, joten ehdotukseni hävisi äänestyksen. Sen jälkeen ehdotin, että asia hylätään kokonaan. Sekin äänestettiin kumoon samoilla äänillä. Lopuksi jätin vielä eriävän mielipiteen päätöksestä. Kokouksen kuluessa lautakunta muutti kaavan tavoitteita alkuperäisestä siten, että alue ollaan nyt toteuttamassa tiivis-matala -pientaloalueena ja asuminen keskitetään pääasiassa Suvisaarentien varteen. Tämä ei kuitenkaan poista rakentamista Hanikasta ja edelleen pakottaa todennäköisesti siirtämään nykyisen kuntopolun linjausta syvemmälle metsään.

Nyt olenkin aika yllättynyt, että kahta viikkoa ennen kuntavaaleja kokoomus tulee isosti Länsiväylässä esille sillä, että se haluaa tyrmätä virkamiesten suunnitelmat Hanikan luontoalueen ottamisesta asuinkäyttöön. Toki olen iloinen, että asukkaiden painostus vaalien alla on saanut kokoomuksen muuttamaan kantansa täysin päinvastaiseksi kuin se vielä neljä kuukautta sitten oli. Toisaalta olen häkeltynyt siitä, miten yhtäkkiä puhutaankin aivan muuta kuin mitä ollaan tehty. Kokoomuslaisen lautakunnan puheenjohtajan eteenpäin ohjeistama hanke leimataankin nyt ”virkamiesten hankkeeksi” pesten kädet täysin tämän päätöksen vaiheista. Virkamiehethän toteuttavat nyt lautakunnan päätöstä. Siis sitä, jonka kokoomus itse äänesti eteenpäin siten, että Hanikkaan rakennetaan asuntoja.

Toivon tosiaan, että nämä Hanikan pelastamispuheet kantavat vielä vaalien jälkeenkin. Suosittelisin kuitenkin Hanikan ystävää valitsemaan ehdokkaaksi sellaisen puolueen edustajan, joka aluetta puolustaa muulloinkin kuin vain kuntavaalipaniikissa.

Hanikan pitkospuita. Kuva Allan Halme.

Keskustelu aiheesta täällä.

Vihreiden vaatimus Hanikan luontoalueen pelastamisesta toteutumassa vaalien vuoksi
Tagged on:                 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *