Leppävaarassa toimiva Tyttöjen Talo on ollut tämän syksyn Espoossa erityishuomion kohteena. Valtuuston enemmistö vuosi sitten päättäessään Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelmasta (=TakE) linjasi, että kaupunki säästää 50 000 euroa vuosittain siirtämällä Tyttöjen talon toiminnan kaupungin omaksi toiminnaksi. 

Tyttöjen Talo on tarjonnut tukea erityisen haavoittuvassa asemassa ja vaikeissa elämäntilanteissa oleville tytöille ja nuorille naisille, mutta myös vapaa-ajantoimintaa kaikille alueen tytöille. Esimerkiksi monille maahanmuuttajataustaisille tytöille illanvietto nuorisotalolla, jossa on myös poikia, ei ole kotitaustasta johtuen mahdollista. Tukea ovat saaneet esimerkiksi nuoret äidit, seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneet, kunniaväkivaltaa pelkäävät, yksinäisyyttä tai ahdistusta kokeneet sekä ihan tavallisten nuorten elämäntilanteiden kanssa kamppailevat tytöt. 

Käytännössä TakE-päätöksen myötä Tyttöjen talon toiminta olisi Espoossa lakannut ja kaupunki olisi ryhtynyt tuottamaan jotain hieman vastaavaa palvelua, mutta muutoksen myötä paljon kokemusta ja osa toiminnoista olisi hävinnnyt kokonaan. Samalla myös nuorisotyötä tekevien henkilöiden kokonaismäärä olisi laskenut. 

Asukkaat keräsivät Tyttöjen talon tueksi yli 5000 hengen adressin, joka toimitettiin valtuutetuille ja sen ansiosta valtuusto pyörsi päätöksensä 8.12. kokouksessa, talousarvion hyväksymisen yhteydessä. Siinä päätettiin, että Tyttöjen talo jatkaa Loisto Setlementti ry toimintana ja, että asia siirretään hyvinvoinnin ja terveyden toimialalle, koska yhteistyön jatko 1.1.2023 alkaen ratkaistaan osana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toimintaa. 

Mistä pääsemmekin siihen, että miten Tyttöjen Talo ja aluevaalit liittyvät toisiinsa. Kaikella tapaa siis. Tuleva hyvinvointialue päättää myös sosiaali- ja terveysjärjestöiksi laskettavien järjestöjen tuesta ja siten myös Tyttöjen talon toiminnan jatkosta.

Kirjoitus on yksi vuoden 2021 aluevaaliteemaisen joulukalenterini luukuista. Kalenterissa esittelin 24 syytä kiinnostua Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, jotka järjestetään 23.1.2022.

12. Tyttöjen talo
Tagged on: