Pohjois-Espooseen ollaan laatimassa kaupungin omistamien metsien hoitosuunnitelmaa, joka kulkee nimellä Pohjois-Espoon luonnon ja maisemanhoitosuunnitelma.

Suomen Luonnonsuojeluliitto on julkaissut tiedotteen, jossa on ilmaissut painokkaasti huolensa siitä, että laajoja metsäalueita suunnitellaan hoidettavaksi turhan rankasti eikä luonnon monimuotoisuusseikkoja huomioida riittävästi. Tämä huoli on tosi ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana jaan sen täysin.

Osa metsänhoidollisista toimista Pohjois-Espoossakin on tarpeellisia ja kiireellisiäkin mm. kirjanpainajaesiintymien vuoksi. Tärkeää on myös, että virkistysreittien varsilla olevat vaaralliset puut kaadetaan. Kuitenkin voidaan kysyä, että tarvitseeko meidän käyttää kaupungin hupenevia resursseja metsän keskellä olevien virkistysmetsäkuvioiden hoitamiseen, kun luonnonsuojeluliiton asiantuntijatkin pitävät toimenpiteitä turhina.

Kaupungin johtosääntöjen mukaan luonnon ja maisemahoitosuunnitelmista päättävät teknisen keskuksen virkamiehet eivätkä teknisen lautakunnan jäsenet. Ympäristölautakuntaa ei ole ollut tapana metsänhoitoasioissa kuulla lainkaan. Tämän ristiriidan kanssa olemme Vihreiden luottamushenkilöiden ja ympäristölautakunnan kanssa painineet tämän valtuustokauden.

Saimme budjettiin lisättyä pöytäkirjamerkinnän, että luonnon ja maisemanhoidon vanhentunut toimintamalli päivitetään ja tuodaan valtuuston käsiteltäväksi, jotta saamme siinä huomioitua paremmin luonnon monimuotoisuusnäkökulmaa. Valtuusto on sitoutunut noudattamaan luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmaa, jota toimintamalli ei ota huomioon. Toimintamalli on siis strateginen linjapaperi, jonka perusteella varsinaiset kuviokohtaiset hoitosuunnitelmat tehdään. Tämä ei kuitenkaan näillä näkymin ehdi tapahtua ennen Pohjois-Espoon hoitosuunnitelmien hyväksymistä ellei ko. suunnitelmaa lykätä.

Pidimme tällä viikolla palaverin teknisen- ja ympäristökeskuksen virkamiesten, Tiina Elon (kaup. hallituksen varapj.), Lari Karreisen (tekn. lautakunnan varajäsen) sekä teknisen lautakunnan puheenjohtajan Simo Grönroosin kanssa siitä miten koko metsänhoitoasiassa tulisi edetä. Keskusteluja jatketaan vielä, mutta teemme parhaamme, että saisimme suunnitelmat lautakuntakäsittelyyn (myös Ympäristölautakuntaan).

Jos haluatte vaikuttaa, niin…
– Käykää tutustumassa suunnitelmiin netissä ja antaa palautetta tekniselle keskukselle sitä kautta.
– Myös lautakunnan jäseniin (tekninen ja ympäristö) voi olla yhteydessä. Mikäli saamme suunnitelmat käsittelyymme, meillä on hyvä olla tarkempaa tietoa asukkaiden näkökulmista eri metsäkuvioiden hoitoon.
– Levittäkää sanaa eteenpäin. Suunnitelman on tarkoitus valmistua toukokuussa ja päätökset tehdään jo kesällä.

 

Pohjois-Espoon metsiä uhkaavat ylimitoitetut hoitotoimet

One thought on “Pohjois-Espoon metsiä uhkaavat ylimitoitetut hoitotoimet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *