Tänään vietettiin kansainvälistä vapaaehtoistoiminnan päivää. 

Järjestöjen ja vapaaehtoisten tärkeys näkyy parhaiten silloin, kun yhteiskunta kohtaa kriisejä. Viimeisimpänä pandemia ja Ukrainan sota. Koronasulkujen alettua vapaaehtoisten avulla ruoka-apu- ja maskinjakelutoiminta saatiin eri puolilla Suomea ripeästi käyntiin. Miljoonat sotaa pakenevat ovat saaneet apua vapaaehtoisilta auttajilta eri puolilla maailmaa. Yhteiskunnat selviävät erilaisten kriisitilanteiden yli silloin, kun ihmiset ryhtyvät kollektiivisesti toimimaan jonkin asian puolesta. 

Suomi on yhdistysten ja järjestöjen luvattu maa. Ei ole tautia tai ihmisryhmää, jonka asian edistämiseksi joku ei olisi keksinyt perustaa yhdistystä. Ja hyvä niin. Ne nostavat esille yhteiskunnan ongelmia aina tietystä perspektiivistä. Ne antavat vertaistukea ja apua eri elämäntilanteissa oleville ihmisille. Paitsi, että niiden toiminta hyödyttää yhteiskuntaa, ne tuovat myös vapaaehtoisille itselleen merkitystä elämään.

Järjestöt täydentävät julkisia palveluita ja nappaavat kopin ihmisestä silloin, kun yhteiskunnan turvaverkko pettää. Järjestöissä toimivien vapaaehtoisten ansiosta niihin panostettu raha tuottaa merkittävästi enemmän yhteiskunnallista hyötyä kuin, jos sama palvelu tuotettaisiin puhtaasti julkisena palveluna. Siksi järjestöjä kannattaa tukea vast’edeskin. 

Hyvinvointialueiden käynnistyessä olen huolissani, että jäävätkö aiemmin kuntarahoitteiset järjestöt jalkoihin. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on tehty nyt päätös, että ensi vuonna järjestöjä avustetaan samoin kuin viime vuonna. Hyvinvointialueemme rahoitusvaje on kuitenkin mittava, eikä lakisääteisistä palveluista voi tinkiä. Siksi pelkoni järjestöavustusten puolesta on varmasti aiheellinen. Toivon, että alueella nähdään järjestöjen merkitys pidemmällä tähtäimellä ja löytyy halua tukea niiden toimintaa jatkossakin.

Kiitos kaikille vapaaehtoistoimijoille. 

Henna Partanen Loviisan satamassa. Kuvaaja: Matti Forstadius.

Kirjoitus ilmestyi osana vuoden 2022 joulukalenteriani, jossa pureuduin ajankohtaisiin poliittisiin teemoihin, joista mielestäni oli syytä puhua ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja. 

 

 

5. Järjestöt
Tagged on: