Esbogård Ab havittelee jättimäistä kivilouhos ja maanläjityshanketta Ämmässuon eteläpuolelle Högbergetiin. Espoon rakentamistarpeeseen hanketta ei tarvittaisi, sillä lähistölle on suunnitteilla toinen, Kulmakorven vastaava hanke. Sen sijaan tämän hankkeen tarkoituksena on ottaa vastaan Helsingin ylijäämämaata.

Hankkeesta tehdään par’aikaa ympäristövaikutusten arviointia (YVA). Annoimme YVA-ohjelmasta ympäristölautakunnassa lausunnon viime keväänä ja nyt olemme odotelleet selvityksen valmistumista, jotta pääsisimme lausumaan siitä. Ympäristöluvasta päättää lopulta ELY-keskus.

Lähistöllä sijaitsee useita hevostalleja, joista lähin, yli 40 hevosen Fagerängin talli, vain muutaman sadan metrin päässä hankealueesta. Niiden toiminta käytännössä loppuisi mikäli vieressä alettaisiin räjäytellä. Louhintatöiden arvioidaan kestävän 35 ja täytön jopa 100 vuotta. Metsäalue on myös osa tärkeää ekologista yhteyttä, joten vaikutukset ympäristölle ovat väistämättä merkittävät ilman selvityksiäkin.

Toissapäivänä Esbogård Ab alkoikin yhtäkkiä hakata luvatta hankealueen metsää. Alueella on voimassa Etelä-Espoon yleiskaava ja siinä alue on merkitty maa- ja metsätalousalueeksi, jolla ”maisemaa muuttava maanrakennustyö, puiden kaataminen ja muu näihin verrattavissa oleva toimenpide on luvanvaraista siten kuin MRL 128 §:ssä on säädetty.

Hankealueen länsiosa on Ämmässuon asemakaavan suojaviheraluetta, jolla kasvillisuus on asemakaavamääräyksen mukaan pidettävä luonnonmukaisena ja elinvoimaisena.

Asukkaat ovat viestitelleet hädissään minulle ja soittivat aivan oikein lopulta poliisin keskeyttämään työt. Itse olen selvitellyt asiaa Ympäristökeskuksen ja asukkaiden kanssa. Olen järkyttynyt ja raivoissani! Samaan aikaan, kun ympäristövaikutuksia arvioidaan, päättää maanomistaja tuhota koko ympäristön!

Olen koko hankkeen ajan yrittänyt selvittää, koska YVA-prosessiin kuuluvia asukastilaisuuksia järjestetään ja missä. Kutsua en ole koskaan saanut vaan kuulin lopulta kokoontumisajan ja paikan asukkailta. Kysyin YVA:aa laativalta konsultilta, josko voisin ympäristölautakunnan puheenjohtajana osallistua tilaisuuteen kuunteluoppilaana vastaanottamaan asukkaiden huolet ja mietteet. Luottamushenkilönä koen, että se on yksi tärkeimmistä tehtävistäni etenkin, kun tiedän, että tämä hanke on merkittävä vaikutuksiltaan. Esbogård Ab:n palkkaama konsultti kuitenkin kielsi minua osallistumasta tilaisuuteen. Konsultin mukaan tilaisuudesta haluttiin intiimi ja vain lähialueen asukkaat olivat kutsuttuja paikalle. Hän kuitenkin lupasi lähettää minulle muistion. Sitä en koskaan häneltä saanut.

Nyt toivoisin Esbogård Ab:lta lain ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista sekä avoimuutta hankkeen etenemisen kanssa. Noin merkittävällä hankkeella on laajat vaikutukset, jotka koskettavat monia asukkaita sekä ympäristöä. Vastuullinen toimija selvittää vaikutukset ja keskustelee avoimesti niin asukkaiden, luottamushenkilöiden kuin kaupunginkin kanssa. Mikäli vaikutukset ovat liian mittavat, on hanke haudattava ja keksittävä jotain aivan muuta.

Hufvudstadsbladet kirjoitti tapauksesta tänään otsikolla Polisen stoppade avverkning i Esbo.

Esbogård Ab hakkaa luvatta metsää Högbergetissä
Tagged on:                             

One thought on “Esbogård Ab hakkaa luvatta metsää Högbergetissä

 • 11.4.2015 at klo 22:21
  Permalink

  Jännää että jotenkin se avoimuus vaan unohtuu usein. Asukasilta johon asiasta kiinnostuneet eivät ole tervetulleita, ja muita tarinoita…

  Nykyään vaan tuppaa olemaan niin, että avoimuuden puute hidastaa toteutusta, eikä nopeuta sitä. Aika monet projektit junnaavat ihan turhaan kun ei vaan voida heti alkuun laittaa kaikkea mahdollista tietoa pöydälle ja sopia etenemisestä.

  Tämä vähän sivuun tuosta alkuperäisestä aiheesta.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *