Tänään on vietetty Osta työtä Suomeen -päivää. 

Yritykset ovat olleet viime vuosina tiukilla. Aluksi tuli pandemia. Sen jälkeen sota Ukrainassa on nostanut energian ja elintarvikkeiden hintaa ja vaikuttanut ennakoimattomasti toimitusketjuihin. Nyt olisi loistava hetki valita pukinkonttiin ekologisesti kestäviä, Suomessa tuotettuja lahjoja. Myös lahjakortit tai muut aineettomat lahjat ilahduttavat paitsi lahjan saajaa, myös palvelun tuottajaa. 

Yrittämiseen liittyy suuria taloudellisia riskejä ja arvostan suuresti kaikkia heitä, jotka ovat uskaltaneet lähteä yrittäjyyden tielle. Onhan meidän koko sosiaaliturvajärjestelmä luotu palkkatöissä olevien näkökulmasta. 

Jälkikäteen järjestelmää on paikkailtu ja sairauspäivärahaa tai vanhempainrahaa voi saada yrittäjäkin. Kuitenkin järjestelmä on niin monimutkainen, että erilaisista töistä toimeentulonsa palapeliä koostavat saattavat jäädä väliinputoajiksi. 

👉 Sosiaaliturvan tulisi paremmin tunnistaa erilaisista tulovirroista ansionsa saavien tilanteet ja perustuloa odotellessa voitaisiin esimerkiksi laskea kaikki tulot yhteen ansiosidonnaisen työssäoloehtoa määriteltäessä. 

👉 Työssäoloehdon täyttymisen linkittäminen viikkotyöaikaan on keikkatöitä tekevälle vierasta. Parempi tapa olisikin määritellä työssäoloehto tulojen mukaan. Etenkin osa-aikaisen yrittäjän tilanne on kohtuuton, kun työttömyysturvan saaminen on täysin ennakoimatonta. 

👉 Vanhempainrahan joustavampi käyttöoikeus helpottaisi yrittäjä-äitejä.

Jopa 70% suomalaisista yrittäjistä on yksinyrittäjiä ja monet heistä toimivat toiminimen turvin. 

✏️ Myös toiminimiyrittäjän tulisi voida ylläpitää työhyvinvointiaan hyödyntämällä verovapaita kulttuuri- ja liikuntaseteleitä.

✏️ Toiminimiyrittäjänkin tulisi saada vähentää verotuksesta kipeän lapsen hoitajan palkkion.

👥️️ Pienten yritysten ensimmäisen työntekijän palkkaamista tulisi yhä helpottaa alentamalla ensimmäisen työvuoden työnantajamaksuja. 

👥️️ Mikäli yksinyrittäjien rekrytukikokeilusta saadaan hyviä tuloksia, sitä kannattaa jatkaa.

Paljon voidaan siis vielä tehdä yrittäjyyden riskien vähentämiseksi. Se, mitä jokainen voi nyt itse tehdä, on ostaa kotimaista.

Kirjoitus ilmestyi osana vuoden 2022 joulukalenteriani, jossa pureuduin ajankohtaisiin poliittisiin teemoihin, joista mielestäni oli syytä puhua ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja. 

 

2. Suomalainen työ
Tagged on: