Joulu ei välttämättä ole kaikille vuoden onnellisinta aikaa. Jos kriisit ovat koetelleet perhettä, jos perhettä ei ole ensinkään tai, jos sähkölasku on syönyt joululahjarahat, voi joulumieli olla synkkä. Jotakuta voi helpottaa kuulla, ettei kaikkien muidenkaan joulut ole niitä Instagramin täydellisiä ja kimaltavia. Omani ei ainakaan ole. Jouluaatto on lopulta vaan yksi lauantai. Olkaamme siis armollisia itsellemme.

Joskus kuitenkin ahdistus voi sysätä niin syvään kuiluun, ettei omin voimin ylös kampeaminen enää onnistukaan. Silloin on tärkeää, että yhteiskunnassa on tukiverkkoja, joihin tarttua. Itsetuhoisten ajatusten kanssa ei koskaan pidä jäädä yksin, vaan jakaa ne edes anonyyminä kriisipuhelimen vapaaehtoisen kanssa. 

☎️ Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää joulunkin yli ympäri vuorokauden (09 2525 0111). 

☎️ Espoossa Iso Omenan mielenterveys- ja päihdeklinikalle voi mennä suoraan ilman ajanvarausta. Se on auki joulun välipäivinä klo 8-12. 

☎️ Kiireellisissä asioissa tulee olla yhteydessä päivystykseen (116 117).

☎️ Akuuteissa henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon (112).

Viime vuosina etenkin naisten tekemät itsemurhat ovat lisääntyneet huolestuttavalla tavalla. On tärkeää, että valtakunnallisesti ja hyvinvointialueilla panostetaan matalan kynnyksen mielenterveystyön ohella systemaattisesti myös itsemurhien ehkäisyyn. 

Helsingin Sanomat kirjoitti eilen siitä, millaisia kokemuksia itsemurhaa yrittäneillä oli julkisesta terveydenhuollosta. Seuraavat asiat tulisi ainakin varmistaa: 

✅️ Ihmiselle tulee jäädä olo, että hänet on aidosti kohdattu ja, että hän ansaitsee saada apua. 

✅️ Avun hakijan tulee saada puhua avoimesti tilanteestaan. 

✅️ Itsemurhayrityksestä pitää hoitohenkilökunnankin uskaltaa puhua suoraan.

✅️ Hoitopolun jatkuminen tulee varmistaa. 

✅️ Ihminen voi tarvita myös muuta apua elämäntilanteensa ratkomiseen kuin pelkkää mielenterveysapua. Silloin toimiva yhteistyö sosiaalipalvelujen kanssa on tärkeää. 

Näinä talven pimeinä kuukausina on tärkeä muistaa, että aina on valoa. Joskus aurinko on pilvien takana piilossa, mutta siellä se silti on. 

Kirjoitus ilmestyi osana vuoden 2022 joulukalenteriani, jossa pureuduin ajankohtaisiin poliittisiin teemoihin, joista mielestäni oli syytä puhua ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja. 

17. Valoisa mieli
Tagged on: