Liian monissa parisuhteissa tai perheissä on epätervettä kontrollointia tai henkistä mitätöintiä, joka kaventaa ihmisen vapautta.
Väkivalta on väärin ilmenipä se sitten taloudellisena, seksuaalisena, henkisenä tai fyysisenä väkivaltana. On tulevien hyvinvointialueiden vastuulla, että väkivallan monet kasvot tunnistetaan asiakas- ja potilastyössä ja, että sekä tekijät että kokijat saadaan tarvitsemansa avun piiriin. Apua pitää olla saatavissa helposti ja nopeasti. Väkivaltaisesta suhteesta irti pyristelevälle ei riitä, että seuraava tukiryhmä starttaa puolen vuoden päästä.
Ääritapauksissa väkivallasta kärsivälle perheelle pitää olla tarjolla pikaisesti turvakotipaikka. Espoon alueella toimii Pääkaupunkiseudun turvakoti ry, jonka paikat alkavat käydä riittämättömiksi ja vaikka yhdistys toimiikin hyvin pitkälle valtion rahoituksella, tulee jatkossa varmistaa, että yhteistyö hyvinvointialueen kanssa toimii saumattomasti.
Länsi-Uudellamaalla on asukkaina, enemmän kuin monella muulla hyvinvointialueella, paljon maahanmuuttajataustaisia perheitä. Joukkoon mahtuu hyvin erilaisia kulttuuritaustoja ja ihmiskohtaloita. Valitettavasti kunniaan liittyvä väkivalta tai sillä uhkaaminen ei ole vierasta osalle asukkaistamme. Ihmiskaupan kaltaiseen riistoon on jouduttu puuttumaan jopa kaupungin omien hankintojen osalta. Onkin tärkeää, että väkivallan vastainen työ tunnistaa väkivallan eri muodot, jotta erilaisiin tilanteisiin löydetään sopivimmat ratkaisut ja, että juurisyihin päästään pureutumaan.
Kirjoitus on yksi vuoden 2021 aluevaaliteemaisen joulukalenterini luukuista. Kalenterissa esittelin 24 syytä kiinnostua Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, jotka järjestetään 23.1.2022.