Tänään 20.3.2017 Espoon valtuuston kokouksessa nähtiin erikoinen näytelmä, kun erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut alkoivat kilvan kaataa opiskelija-asuntojen rakentamiseen tähtääviä valtuustotoiveita. Käsittelyn voi katsoa videolta täältä. (asiakohta 9)

Vuonna 2015 julkaistiin opiskelijan  kaupunki -tutkimus. Sen mukaan opiskelijat kaipaavat pääkaupunkiseudulle ennen kaikkea lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Tutkimuksen mukaan huomattavalla osalla opiskelijoista on kokemuksia asunnottomuudesta. Espoon tulisi siis ottaa tämä hätä aivan tosissaan. Siksi ei voi kuin ihmetellä sitä tarmoa, millä kokoomus ja perussuomalaiset (osin myös keskusta, demarit, kristilliset ja RKP) jarruttavat opiskelija-asumiseen sopivien tonttien kaavoittamista priorisoimalla autopaikat asuntojen ohi.

Opiskelijan kaupunki -tutkimusta olivat laatimassa suuri joukko pääkaupunkiseudulla toimivia opiskelijajärjestöjä*. Siitä käy ilmi, että 80% pääkaupunkiseudun opiskelijoista käyttää autoa harvoin tai ei koskaan. Vain 9,5% vastaajista edes piti henkilöautoa mieluisimpana kulkumuotona, kun taas joukkoliikenne oli mieluisin 48,6% vastaajista. Vastaajista jopa 65% oli joko jokseenkin tai täysin samaa mieltä väitteen kanssa, että ”yksityisautoilua tulisi rajoittaa.”

Espoon valtuustossa kuullut heitot: ”kyllä minun nuoruudessani joillain opiskelijoilla oli auto” tai ”kerran, kun minä kävin Otaniemessä enkä saanut pysäköintipaikkaa” tai ”entä jos opiskelijan mummo tulee kylään” tuntuvat opiskelijoiden hätää pilkkaavilta. Kuten nuorisovaltuuston edustaja huomautti, aika on eri kuin silloin joskus 70-luvulla. Espooseen tulee metro ja kohta ensimmäinen pikaraitiotie. Ja nykyäänkin esimerkiksi Otaniemessä elämä sujuu mainiosti kävellen ja bussilla.

Opiskelijajärjestöt ovat useaan otteeseen käyneet tapaamassa meitä valtuutettuja sekä kaupunkisuunnittelulautakunnan jäseniä ja kertoneet kuinka tärkeää opiskelija-asuntojen rakentumisen kannalta olisi sellaisten tonttien tarjonta, joiden autopaikkavaatimus olisi reilusti tavallista pienempi. Kalliit autopaikkajärjestelyt nostavat asuntojen vuokrakustannukset niin korkeiksi, ettei hinta ole enää opiskelijan kukkarolle sopiva. Pian, kun Otaniemeen ovat tiivistyneet kaikki Aalto-yliopiston yksiköt, on opiskelija-asuntojen tarve Espoossa entistäkin kovempi.

Tänään juuri uutisoitiin, että viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas nuorista äänesti. Nuoret, opiskelijat: valtuustoissa päätetään teidän asioistanne. Olkaa aktiivisia. Vaikuttakaa.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on 29.3.-4.4.2017 ja vaalipäivä on 9.4.2017.

Ja näistä äänestettiin Espoon valtuuston kokouksessa 20.3.2017:

 

Kari Uotilan (Vas.) valtuustotoivomus no: 2

”Valtuusto toivoo, että kaupunginhallitus huolehtii siitä, että opiskelija-asuntojen tuotanto-ohjelman valmistelua varten perustettu ohjausryhmä valmistelee valtuustoaloitteen mukaisen tuotanto-ohjelman valtuuston päätettäväksi vuoden 2017 aikana.”

En tiedä kumpi hiersi enemmän: aikataulu vai se, että asia tuotaisiin valtuuston käsittelyyn. Todellisuudessa kummassakaan ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Kari Uotilan (Vas.) valtuustotoivomus no: 3

”Valtuusto toivoo, että kaupunginhallitus tekisi selvityksen Otaniemen kampusalueelta vapautuvien pysäköintialueiden saamismahdollisuuksista opiskelija-asuntojen lisärakentamiseen.”

Ilmeisesti asiaa ei saa edes selvittää.

 Saara Hyrkön (Vihr.) valtuustotoivomus no:4

”Valtuusto toivoo, että opiskelija-asuntoihin sovelletaan tavallista kevyempää parkkipaikkanormia ja että erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien äärelle voidaan jatkossakin kaavoittaa myös kokonaan autottomia opiskelija-asuntokohteita, kuten Tapiolan Tuuliniityssä.”

Autopaikat tuntuvat olevan joillekin valtuutetuille niin pyhä asia, ettei edes metroaseman välittömässä läheisyydessä tai Otaniemen kampuksella voi olla autopaikatonta opiskelija-asuntolaa, vaikka siten saataisiin opiskelija-asuntoja rakentumaan enemmän.

Saara Hyrkön (Vihr.) valtuustotoivomus no:5

”Valtuusto toivoo, että kaupunki osaltaan varmistaa, että laadittavan suunnitelman mukaisilla opiskelija-asunnoilla ja tosiasialliset edellytykset toteutua ja että opiskelija-asuntojen tuottajat ovat jatkossakin tiiviisti mukana Espoon opiskelija-asuntotuotannon suunnittelussa.”

Tämä sentään meni läpi, mutta osaa AYY:n ja HOAS:in kanssa tehtävä yhteistyö tuntui sekin hiertävän. Surullista.

* Opiskelijan kaupunki -tutkimuksessa mukana olleet opiskelijajärjestöt
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY
Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HELGA
Svenska handelshögskolans Studentkår SHS
Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Edit 30.3.2017: Kuvissa valtuutettu Holst on virheellisesti merkitty RKP:n edustajaksi, vaikka todellisuudessa hän on Kokoomuksen valtuutettu. Pahoitteluni virheestä. Korjaan kuvat, kunhan ehdin.

Keskustelu aiheesta täällä.

Opiskelija, äänestä kuntavaaleissa opiskelija-asuntorakentamisen puolustajia!
Tagged on:                         

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *