Syksyn ensimmäisessä valtuustonkokouksessa käsiteltiin demarien Martti Hellströmin valtuustoaloitetta muovijätteen lajittelun helpottamiseksi asukkaille. Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä, HSY, vastauksessa kerrotaan muovinkierrätyksen nykykäytännöt: muovijäteastian voi tilata omaan taloyhtiöön tai käyttää yhteisiä muovijätepisteitä. Lajitteluohjeet ja muovijäteastioiden sijainnin voi tarkastaa täältä.

Ilokseni vastauksessa todettiin, että HSY on valmistelemassa erilliskeräysvelvoitteen antamista suuremmille kiinteistöille muovipakkausten osalta. Tarkistetut jätehuoltomääräykset ovat tulossa voimaan 1.1.2019. Tämä tarkoittaisi, että yhä useammassa taloyhtiössä olisi pihalla oma keräysastia myös muoville.

Muovijätteen kierrätystä  ei kuitenkaan pidä jättää vain asukkaiden vastuulle vaan kaupungilla olisi itselläänkin petrattavaa. Onhan Espoo valittu Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi jo toista vuotta putkeen. Pidin aiheesta puheen:

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Kiitos valtuutettu Hellströmille meille vihreille hyvin tärkeän asian, eli kierrättämisen, esiinnostamisesta. Espoo mainostaa itseään Euroopan kestävimpänä kaupunkina. Se ei voi, eikä saa olla vain mainospuhetta, vaan tuolla tittelillä on oltava katetta. Se tarkoittaa, että kaupungin on aidosti etsittävä tapoja edistää kestävää kehitystä kaikessa omassa toiminnassaan.

Siinä missä HSY on ottanut harppauksia kotitalouksien muovinkierrätyksessä, ei kaupunki itse yllä vielä aivan samaan. On noloa, että Euroopan kestävin kaupunki tarjoaa vierailijoille vettä kertakäyttöisistä muovimukeista ja vessoissa kuivataan kädet paperipyyhkeisiin ja kaikki heitetään sekajäteroskiksiin. Pienet käytännön teot osoittavat sen, kuinka kestävä kaupunki Espoo oikeastaan onkaan.

Toimialoille on ympäristökeskuksen toimesta koulutettu tähän mennessä 550 ekotukihenkilöä, joiden tehtävänä on ollut istuttaa työyhteisöönsä ekologisuutta edistäviä toimintatapoja kuten kierrätystä ja materiaalihävikin vähentämistä. Eri toimialoilla ekotukihenkilöitä on hyvin eri verran. Siinä missä sivistystoimen puolella heitä on paljon, ei sotepuolella ole juuri ketään.

Ekotukihenkilöt tekevät tärkeää työtä parhaansa mukaan, mutta yksin hekään eivät saa aikaan tuloksia ilman yksiköiden johtajien tukea. Itse asiassa juurikin johtajien niin halutessa kaupunki voisi pienten askelten sijaan ottaa harppauksia ekologisempaan suuntaan monin eri tavoin. Mikäli kaupunginjohtajan tai toimialajohtajien toimesta päätettäisiin ettei kestävän kaupungin imagoon yksinkertaisesti sovellu se, että tarjoillaan vieraille kertakäyttömuoviastioista, ei sellaista enää tehtäisi. Myös ulkomaisille vieraille voisi olla hienoa nähdä, miten ekologisuus ja kierrättäminen edelläkävijäkaupungissamme toteutetaan käytännössä.

Kierrättäminen on myös tottumiskysymys. Jos työpaikalla kaikki kierrätetään, rantautuu sama toimintatapa koteihinkin. Kun kaupunki itse näyttää mallia, on helpompi vaatia myös asukkailta tarkkuutta kierrätyksessä.

Tämän valtuustoaloitteen innoittamana siis kysynkin, että milloin kaupunki luopuu kertakäyttöastioista ja milloin saamme muovinkierrätysastioita kaupungin omiin yksiköihin?”

Kaupungin näytettävä asukkailleen mallia kierrätyksessä
Tagged on:                             

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *