Vastaukset kysymyksiin 1-6 täältä.

7. Opettajia saa lomauttaa tai irtisanoa, jos kunnan säästötavoitteet sitä vaativat

Ei mielellään.

Kunnan taloutta pitää katsoa kokonaisuutena ja jos se on tiukilla, etsiä mahdollisia säästökohteita vähän sieltä sun täältä. Opettajien lomautus ei kuitenkaan saa olla ensimmäisten säästö­toi­men­pi­tei­den joukossa. Espoon kunnallisveroprosentti on yksi maan alhaisimmista (ainoastaan Kauniaisissa ja Ahvenanmaan kunnissa se on alhaisempi). Korottaisin mielummin siis veroja, kuin sulkisin kouluja.

 

 

8. Kaupungin pitää tuottaa terveyspalvelut itse, eikä ostaa niitä yksityisiltä yrityksiltä

Ei ole pakko.

Kaupunki voi ostaa terveyspalveluita ulkopuolisilta tuottamiensa palveluiden lisäksi. Oleellista on kuitenkin, että ostopalvelut kilpailutetaan hyvin. Kilpailutuksessa on huomioitava hinnan lisäksi myös laatu sekä palvelut tuottavan tahon vastuullisuus esimerkiksi veronmaksun suhteen.

 

9. Kuntatyöntekijöitä on voitava irtisanoa kuten yksityisissä yrityksissä

Kyllä.

Kunnat kiertävät jo nyt virkoja palkkaamalla määräaikaisia ja vuokratyöntekijöitä. Parempi olisikin, että nämä pätkätyöläiset voitaisiin palkata vakituisiin työsuhteisiin ilman pelkoa siitä, että mikäli työntekijä ei suoriudu tehtävistään häntä ei voida irtisanoa.

Suomessa työntekijöillä on melko hyvät irtisanomissuojat, joten vaikka eläkeviroista luovuttaisiin, ei se silti tarkottaisi siirtymistä Amerikan malliin, jossa milloin tahansa pomo voi tulla ilmoittamaan, että on aika kerätä paperit.

En hyväksy työntekijöiden niskaan puhaltelua, mutta eläkevirat voivat joidenkin kohdalla olla passivoivia. Niistä luopuminen saattaisi tehostaa omalta osaltaan kunnan laitosten toimintaa. Kunnalla pitäisi viroista luopumisesta huolimatta olla velvollisuus ohjata työntekijät uusien tehtävien ääreen esimerkiksi rakenneuudistusten yhteydessä.

 

10. Johtaville kuntapoliitikoille on maksettava kuukausipalkkaa, jotta he voivat paneutua nykyistä paremmin päätösten valmisteluun

Vaikea sanoa.

On vaikea vetää raja siihen kenelle palkkaa pitäisi maksaa ja kenelle ei. Pelkästäänkö hallituksen jäsenille vai myös lautakuntien puheenjohtajille? Toiset valtuutetut voivat istua useammassa lautakunnassa ja laatia aloitteita eikä heille silti maksettaisi palkkaa. Palkan pitäisi olla myös riittävän suuri, jottei korkeasti koulutetuimpia hakijoita karkoitettaisi pois. Jos suurelle määrälle poliitikkoja aletaan maksaa suuria palkkoja, on se taas kunnantaloudesta pois. Asiaa pitää vielä tutkia ja määritellä selkeitä rajoja palkallisille/ vapaaehtoistoimille ennen kun osaan antaa parempaa vastausta.

Pormestarimallia voitaisiin puolestani kokeilla.

 

11. Espoon tulee perustaa tavallisten lukioiden rinnalle eliittilukioita, jotta lahjakkaat espoolaisnuoret eivät karkaa muualle.

Ei.

Mielummin erityislukioita kuin varsinaisia eliittilukioita. Esimerkiksi ilmaisutaito-, kuvataito-, matematiikka- tai kansainvälisyyteen keskittyvä lukio tai linja jonkin lukion sisällä ja riittävän hyvät valinnaiskurssit tavallisissa lukioissa auttaisivat jo omalta osaltaan pitämään nuoret Espoon lukioissa.

Se, että panostettaisiin tieten tahtoen johonkin yhteen kouluun, jotta sen tasoa saataisiin muita paremmaksi lisää kaupunginosien eriarvoisuutta, mikä ei mielestäni ole tavoiteltavaa lainkaan.

 

12. Poikittaisiin liikenneyhteyksiin tarvitaan lähivuosina Espoon oma pikaraitiotie, jonka rakentamisen kaupunki voi itse maksaa.

Kyllä, muttei ihan lähivuosina.

Raide-Jokerista on jo pitkälle viedyt selvitykset olemassa, joten se olisi ensimmäinen Espooseen toteutettava pikaraitiotieosuus.  Espoon sisällähän suunnitelman mukaan olisi 11 pysäkkiä. Helsingin puolella olisi 21, mikä tulisi toki Helsingin kaupungin maksettavaksi.

Raide-Jokeriakin tärkeämpänä pidän kuitenkin länsimetron jatkamista Kivenlahteen asti. Näissä kahdessa sekä kaupunkiradan jatkossa Leppävaarasta Kauklahteen asti kaupungilla on tekemistä niin paljon ettei vielä laajempaa pikaraitiotieverkostoa kannata suunnitella. Pitkällä tähtäimellä pikaraitiotie kyllä yhdistäisi Espoon hajanaista kaupunkirakennetta paremmin kuin bussiliikenne, joten sitten kun sen suunnittelun aika tulee, kannattaisin sitä lämpimästi.

 

13. Lasten kotihoidontuen Espoo-lisää tulee korottaa reilusti (nyt 219 e/kk alle 3-vuotiaasta).

Ei.

Kotihoidontuen Espoo-lisää ei tule korottaa nykyisestä. Liian korkea kotihoidontuki kannustaa äitejä jäämään lastensa kanssa kotiin työelämään palaamisen sijasta. Työelämästä vuosiksi sulkeutuneet naiset putoavat myös palkka- ja urakehityksestään saman ikäisiin miehiin verrattuna, mikä lisää sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Yritämme poistaa kannustinloukkuja työttömiltä, joten miksi lisäisimme niitä äideille?

 

Vastaukset kysymyksiin 14-20 täältä.

 

Länsiväylän vaalikone 2. osa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *