Eilen 27.2.2017 valtuuston kokouksessa 26 valtuutettua allekirjoitti Vihreiden Henna Partasen tekemän aloitteen, jossa vaaditaan suunnitelmallisempaa otetta ja konkreettisempia toimia asuinalueiden välisen segregaation ehkäisyyn.
Viime viikkoina muun muassa Länsiväylä, MTV3 ja Ilta Sanomat ovat uutisoineet HSL:n julkisen liikenteen vaihtopaikkoja tutkineen konsultin negatiivisista kokemuksista Espoon keskuksen asemalla. Häneltä oltiin pyydetty rahaa, tupakkaa, huumeita ja näytetty takapuolta. Yhdelle pysäkille hän ei ollut uskaltanut kävellä lainkaan.
”Turvattomuuden kokemukset pitää ottaa vakavasti. Kaupungin on panostettava reilusti enemmän huonomaineisten alueiden palveluihin, viihtyvyyteen ja houkuttelevuuteen, jotta saisimme katkaistua negatiivisen kierteen.” Partanen vaatii. ”Nyt kehitämme eniten alueita, joissa asiat ovat parhaiten. Koen sen epäreiluna.” hän jatkaa.
Espoossa osassa kaupunginosista on käytössä oma taseyksikkö, jonka tarkoituksena on se, että alueen kaavoittamisen yhteydessä syntyneet maankäyttömaksutulot ja tontinmyyntitulot ohjautuvat taseyksikön käyttöön, mistä rahoitetaan kyseisen alueen kehittämistä. ”Taseyksikkö-ajattelu on ongelmallista alueilla, joissa maan arvo on jo valmiiksi alhaisempi eikä tuloja alueen kehittämiseen ole saatavissa. Koko järjestelmää tulisi tarkastella uudestaan.” Partanen toteaa.
Espoon kaupungin strategian, Espoo-tarinan, mukaan kuluvan valtuustokauden yhtenä tavoitteena on ollut segregaation torjuminen. Myös maanantai-iltana valtuuston hyväksymässä turvallisuusohjelmassa linjataan, että alueellista segregaatiota vähennetään asunto- ja asuttamispolitiikan avulla ja vahvistetaan erilaisia tukipalveluja ja varhaista tukea niille alueille joilla tuen tarvetta esiintyy paljon.
”Tavoite segregaation vähentämisestä on kirjattu jo useampaan paperiin, mutta missä ovat ne konkreettiset toimenpiteet, joilla tavoite saavutetaan?” Partanen kritisoi. ”Espoon keskukseen rakennetaan edelleen vaan lisää vuokra-asuntoja. Ilman merkittävää panostusta alueen parantamiseen, rakennusyhtiöt eivät muunlaisesta asuntotuotannosta kiinnostukaan. ” Partanen jatkaa.
Aloitteessa vaaditaankin, että Espooseen laaditaan konkreettiset toimenpiteet segregaation ehkäisemiseksi ja että toimenpiteet tuodaan hyväksyttäväksi valtuustoon. Aloitteessa vaaditaan myös toimenpiteiden toteutumisen säännöllistä seurantaa.
”Vain suunnitelmallisilla toimilla ja niiden seurannalla voimme varmistaa, että puheet alueiden eriytymisen vähentämisestä eivät jää puheiksi vaan muutosta todella alkaa tapahtua.” Partanen toteaa.
Lisätietoja:
Henna Partanen, 040-7619024