Neuvolat ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla siihen, että Suomessa pienten lasten ja vauvojen kuoleminen on hyvin harvinaista. Neuvoloissa äidistä ja perheestä otetaan koppia jo raskauden alusta lähtien ja kuljetaan rinnalla aina lapsen kouluikään asti. Tarkoituksena on antaa lapselle rokotusohjelman mukaiset rokotukset, mutta myös tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa mahdollisia häiriöitä tai poikkeavuuksia lapsen kehityksessä sekä havaita perheen ongelmat ajoissa. Tällöin tilanteisiin päästään puuttumaan ennen niiden pahentumista.
Neuvolat myös nimensä mukaisesti antavat neuvoja raskauteen, synnytykseen, vauvan hoitamiseen ja lapsen kasvatukseen. Lapsen saaminen on valtava mullistus ihmisen elämässä ja myös vanhempi tarvitsee siihen tukea. Synnyttäminen voi myös itsessään aiheuttaa erilaisia kehollisia muutoksia ja oireita. Neuvoloissa seurataan ja edistetään siksi myös synnyttäneen äidin terveyttä.
Neuvola tekee tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen sekä erilaisten lapsiperheiden tukipalvelujen, lastensuojelun, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen kanssa. Kun neuvolatoiminta siirtyy hyvinvointialueen järjestettäväksi, on tärkeää, ettei yhteistyö kuntiin jääviin palveluihin kuten varhaiskasvatukseen katkea.
Kaikkien sote-palvelujen ei tarvitse sijaita ihan lähellä, mutta neuvolan ajattelen olevan nimenomaan lähipalvelu. On tärkeää, että neuvolaan pääsee paikalle myös ilman autoa, vaikka sitten toinen lapsi pulkassa ja toinen rattaissa.
Kirjoitus on yksi vuoden 2021 aluevaaliteemaisen joulukalenterini luukuista. Kalenterissa esittelin 24 syytä kiinnostua Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, jotka järjestetään 23.1.2022.